BLOG


NO HA CONSUMIT ELS DIES DE VACANCES

Dec 10 2022 - 8:12 AM     Tags: LaboralEls treballadors tenen dret a 30 dies naturals de vacances per cada any treballat (o al nombre de dies de vacances que fixi el seu conveni). Si el 31 de desembre algun empleat no ha “gastat” els dies de vacances que corresponen a l'any en curs, el gaudi d'aquests dies de vacances caduca, ja que:

 

💠 S'han de gaudir durant l'any natural a què corresponguin. El dret caduca un cop finalitzat l'any i, en general, es prohibeix l'acumulació de vacances en anys successius.

 

💠 L'afectat tampoc no podrà exigir-li una compensació dinerària per aquests dies no gaudits. L'únic cas en què aquests dies es poden substituir per diners es dona quan s'extingeix el contracte abans d'haver-los gaudit (es liquiden a la liquidació).

 

 

Tot i això, és vàlid que l'empresari voluntàriament permeti als empleats acumular les vacances d'un any a l'altre. En aquest cas, això s'ha d'acordar per escrit i, si és excepcional, reflectir de manera expressa que no es repetirà en el futur perquè aquesta concessió voluntària no es consolidi com una condició més beneficiosa.

 

Els empleats també podran gaudir el 2023 de les vacances no gastades el 2022 si una situació d'IT va coincidir totalment o parcialment amb els seus dies de vacances (la qual cosa va impedir-ne el gaudi). En concret:

 

💠 El treballador afectat per la IT haurà de gaudir de les vacances pendents dins dels 18 mesos següents al final de l'any en què s'hagin meritat.

 

💠 Si la IT està relacionada amb l'embaràs o es tracta de la baixa per maternitat o paternitat, no hi ha cap límit temporal per gaudir de les vacances pendents.

 

En tot cas, no és vàlid que l'afectat renunciï a les vacances. El gaudi d'aquestes és un dret irrenunciable fixat a la llei. Per tant, és recomanable indicar expressament que, en cas de no gaudir-ne el 31 de desembre, el dret caduca i, si arribat el dia de gaudi algun empleat no “s'agafa” els dies de vacances, recordar-li per escrit els efectes de la caducitat o pactar el gaudi a principis de l'any següent per tal de demostrar la bona fe de l'empresa.

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

< Tornar

COMPARTIR:

Facebook
Twitter
Linkedin
Newsletter Consulting i Assessoria Garvi

Newsletter

Vols mantenir la teva empresa informada i sempre al dia? Subscriu-te a la nostra Newsletter:

 

SUBSCRIURE'M