BLOG


EXCEDÈNCIA

Jun 21 2023 - 6:27 AM     Tags: Laboral3 situacions diferents, que han portat una vida còmoda fins ara. Tenen una feina estable, una família i amics que els donen suport.
Tot i això, han aparegut diferents situacions que fan que es plantegin: canviar o no canviar?

 

Atreveix-te! Continua llegint

 

La meva Vida va pensar Juan José, ha tingut una proposta i està pensant CANVI DE VIDA o la MANTINC COM ESTÀ? No és fàcil fer certs canvis. 🤔 Hauré de demanar una EXCEDÈNCIA? 👇🏻👇🏻

 

Fa molt poquet que s'han celebrat les eleccions per a l'alcaldia de Múrcia, Juan José ha optat per ser el cap del partit.

 

Va ser elegit per majoria per ser el líder i la cara visible, estava estupefacte, meravellat i nerviós.

 

Tenia els seus dubtes, ell treballa al sector turístic, a la recepció, com FRONT DESK, d'una preciosa casa rural.
És un dels encarregats que rep els hostes. Gaudeix xerrant amb ells en el moment de fer el seu check-in i també a la sortida.

 

Aquesta oportunitat, ser l'alcalde, li feia respecte. Va acceptar ser el candidat, encara que tenia les reserves.

 

Després de la seva candidatura i la votació del 75% dels veïns, ha estat nomenat, haurà de demanar l'EXCEDÈNCIA.

Amb l'excedència SE SUSPÈN tant l'obligació del treballador de prestar serveis com l'obligació de remunerar la feina i de cotitzar per part de l'empresa.


Aquesta és una de les diferents excedències que es poden demanar. Quines altres classes d'excedència hi ha?

 

Forçosa


L'empresa està obligada a acceptar i COMPORTA la conservació del lloc de treball i el seu període es considera treballat a efectes de còmput d'antiguitat.
Juan José, aquesta és l'excedència que has de demanar i QUAN SE T'ACABEU EL MANDAT, has de sol·licitar el REINGRESO dins del mes següent al cessament.


 Voluntària: El treballador sol·licita l'excedència voluntàriament. Serà el cas de David i Luis?


Luis rep una petició de David. I ara què faig? Com ho gestiono? 🥴👇🏻👇🏻

 

El Luis té un hostal, està situat en un poble petit. Durant l'any tenen feina suficient per gestionar el negoci sense cap mena de problema.

 

A l'estiu, ponts i festius, aquest municipi s'omple de gent. Així, que ja t'imagines, que en aquestes èpoques, en Lluís va a tota metxa. Sort que compta amb David, entre els 2, es poden reorganitzar a les mil meravelles.

 

Ja fa uns dies que el poble està al màxim de gent, entre les segones residències i estiuejants, hi ha una vidilla… anem que un dia qualsevol d'hivern a les 5 de la tarda sembla un poble fantasma 😂 i, en canvi, ara, gairebé la una mini ciutat.

 

David acaba d?entrar al despatx de Luis, 10 minuts abans del seu torn.

 

Luis està organitzant el dia.
David li porta una carta escrita, demana una EXCEDÈNCIA VOLUNTÀRIA, que començaria a partir d'octubre.

 

Luis s'ha quedat esbalaït, no sap com actuar. L'únic que el tranquil·litza és que no la demana per ara, sinó per a l'octubre, quan estiuejants i segones residències ja han tornat a casa seva.

 

Luis té moltes preguntes:


Estic obligat a acceptar-la?
Hi ha preavís?
Hauré de pagar el sou sense que vingui a treballar?
Hauré de guardar-li el lloc de treball?


 
Luis, recorda que l'EXCEDÈNCIA és una SUSPENSIÓ del contracte de treball, de manera que no tindràs obligació de pagar el sou i cotitzar per David.
Qualsevol treballador AMB MENYS UN ANY D'ANTIGUITAT a l'empresa té dret que se li reconegui la possibilitat de demanar una excedència voluntària per un termini no menor a quatre mesos i no més gran a cinc anys.

 

David, només ho podrà tornar a demanar fins que no hagin passat quatre anys des del final de l'excedència voluntària que està demanant ara.

 

No hi ha un preavís legal per demanar l'excedència voluntària, per tant caldrà revisar que diu el teu conveni col·lectiu.
Si el conveni no estableix res, és recomanable que David et preavisi amb 15 dies d'antelació, i així pots prendre't un termini lògic i suficient per estudiar la sol·licitud i contestar-li.

 

Així mateix, NO ES POT GAUDIR L'EXCEDÈNCIA VOLUNTÀRIA DE MANERA UNILATERAL. Luis si negues l'excedència o no respons a la sol·licitud de David, ell podrà sol·licitar-ho davant de la jurisdicció social, però no podrà començar a gaudir-la fins que no sigui reconeguda per part dels tribunals.

 

David conservarà només un dret preferent al reingrés a les vacants d'igual o similar categoria a la seva que hi hagués o es produïssin a l'empresa, PERÒ NO GAUDIRÀ DE RESERVA DEL SEU LLOC DE TREBALL, llevat que això es pacti de manera individual o vingui establert al conveni col·lectiu.


Excedència per cura de fill o de familiars

 

Rodrigo estava nerviós, encantat, ansiós… Tot un cúmul d'emocions, que anaven i venien com una muntanya russa.
Només feia 2 dies que li havien donat la notícia i encara ho estava assimilant, va rebre una confirmació inesperada que li concedien l'adopció de Manuel.

 

Maite, la seva dona i ell, ho havien donat per perdut.

 

Volien adoptar i no ho havien pogut fer. Així que després de meditar-ho bé amb Maite, decideix posposar ell la seva carrera professional i Maite continuarà treballant.

 

Rodrigo és el cap de cuina d'un hotel. Gaudeix molt de la feina.
Interactuar amb els clients, escoltar-los i veure les seves reaccions amb el treball del seu equip és una de les funcions que més li agrada.

 

Treballa en equip amb la segona d'abordo, la Mònica, la Segona cap de cuina.
Elaboren junts els menús, cartes i treballen colze a colze amb els proveïdors.

 

Parlo amb la direcció de l'hotel i va demanar l'excedència.

 

El Manuel té 1 anyet i el temps d'excedència és d'un màxim de 3 anys.
No dura 3 anys, sinó que com que Manuel té 1 any, EL MÀXIM DE DURADA D'EXCEDÈNCIA SERÀ DE 2 ANYS, encara que es pot demanar per trams més petits i separats, no ha de ser de manera continuada.

 

Rodrigo va demanar l'excedència per escrit, amb una antelació de 15 dies.

 

Aquests són els seus EFECTES:


ANTIGUITAT: computarà a efectes d'antiguitat.
SALARI I VACANCES: no cobraràs la teva nòmina, incloses les pagues extres, ni tampoc tindràs dret a vacances.
DRET A ASSISTIR A CURSOS DE FORMACIÓ: tindràs dret a assistir i l'empresa et convocarà, especialment quan et reincorporis.
RESERVA DEL LLOC DE TREBALL: Durant els primers 12 mesos tindràs dret a la reserva del teu lloc de treball. Després quedarà a un lloc de treball del mateix grup professional o categoria equivalent.


I L'HOTEL, QUINES OBLIGACIONS TÉ?
NO TÉ OBLIGACIÓ DE COTITZAR durant els períodes d'excedència de Rodrigo.

 


Com és la REINCORPORACIÓ després de l'excedència de Rodrigo?
Segons el conveni, Rodrigo haurà d'avisar amb antelació, la reincorporació és automàtica i incondicional.

 

Mentre duri l'excedència, la direcció pot cobrir el seu lloc de treball contractant un altre treballador mitjançant un CONTRACTE DE DURADA DETERMINADA PER A LA SUBSTITUCIÓ D'UNA PERSONA TREBALLADORA AMB DRET A RESERVA DE LLOC DE TREBALL.

 

MÉS INFORMACIÓ:

< Tornar

COMPARTIR:

Facebook
Twitter
Linkedin
Newsletter Consulting i Assessoria Garvi

Newsletter

Vols mantenir la teva empresa informada i sempre al dia? Subscriu-te a la nostra Newsletter:

 

SUBSCRIURE'M