BLOG


COMUNICACIÓ DE BAIXA VOLUNTÀRIA PER PART DEL TREBALLADOR

Jul 04 2021 - 5:18 PM     Tags: LaboralMillor per escrit

 

Si algun dels vostres treballadors vol dimitir, pot fer-ho quan vulgui i sense haver de donar-vos cap explicació. Pot fer-ho fins i tot si va firmar un pacte de permanència (si es va comprometre a quedar-se a la vostra empresa durant un temps màxim de dos anys perquè li vau pagar una formació), encara que en aquest cas podreu reclamar-li una indemnització per danys i perjudicis.

 

Doncs bé, si un dels vostres treballadors us indica de forma verbal que vol causar baixa voluntària a l’empresa, no us en fieu. Si us trobeu en aquesta situació, redacteu una carta assegurant que el treballador sol·licita la rescissió del contracte de forma voluntària i feu-l’hi signar.

 

A la carta de dimissió, deixeu constància de la data de comunicació, així com de l’últim dia de treball i, si és possible, feu firmar un testimoni (per exemple, qualsevol altre treballador de l’empresa), perquè consti que no hi ha hagut cap coacció per part de l’empresa.

 

Val més prevenir...

 

Si no es fa constar per escrit la dimissió del treballador, hi ha el risc que aquest interposi una demanda per acomiadament improcedent al·legant que se li va comunicar el cessament de forma verbal. Algunes empreses s’han trobat en aquesta situació i, a causa de la falta de proves, el jutge ha acabat donant la raó al treballador, reconeixent a favor seu la indemnització corresponent per acomiadament improcedent i la prestació d’atur.

 

Preavís

 

L’únic requisit que ha de complir el vostre empleat per causar baixa voluntària és el de concebre el termini de preavís que marqui el seu conveni o el que hàgiu pactat al contracte (això sí, aquest pacte no podrà establir un termini més llarg que el del conveni). En cas que aquesta matèria no estigui regulada:

  • Si la dimissió es produeix durant el període de prova, el vostre empleat no cal que doni el preavís.
  • Transcorregut el termini de prova, la llei no estableix cap termini de preavís per dimitir. Ara bé, si el contracte ha durat més d’un any, exigiu un preavís mínim de 15 dies. Aquest és el preavís que s’ha de donar quan es desitgi acabar un contracte temporal que ha durat més d’un any.

 

Si el vostre empleat no compleix aquests terminis, descompteu-li de la quitança els dies de preavís que no s’hagin respectat.

 

Retractació

 

Un cop el vostre empleat us hagi comunicat la dimissió, pot ser que se’n penedeixi i que vulgui deixar-la sense efecte per seguir treballant amb vosaltres. Doncs bé, en aquest cas:

 

  • La retractació només és vàlida si es produeix dins del termini de preavís. Tingueu en compte que fins que no es produeixi la baixa del treballador, el contracte segueix vigent, per la qual cosa, el treballador en qüestió pot reconsiderar la seva decisió lliurement i unilateral.

 

  • El preavís només és l’anunci previ que es rescindirà el contracte. De la mateixa manera que podeu deixar sense efecte un acomiadament objectiu dins del termini de 15 dies de preavís que heu de donar al vostre treballador, aquest té el mateix dret un cop haver comunicat la dimissió.

 

En aquest cas, si no accepteu la seva retractació i li tramiteu la baixa a la Seguretat Social un cop passat l’últim dia del preavís, aquesta actuació tindrà la consideració d’acomiadament improcedent, i el treballador us reclamarà la màxima indemnització.

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

< Tornar

COMPARTIR:

Facebook
Twitter
Linkedin
Newsletter Consulting i Assessoria Garvi

Newsletter

Vols mantenir la teva empresa informada i sempre al dia? Subscriu-te a la nostra Newsletter:

 

SUBSCRIURE'M