BLOG


ARREGLAR “ELS PAPERS DE L'ATUR” POT SORTIR CAR

Oct 22 2022 - 6:06 AM     Tags: LaboralÉs coneguda la pràctica per la qual un treballador comunica a l'empresa la seva dimissió, però li demana que “li arregli els papers de l'atur” –és a dir, que s'executi un acomiadament pactat que li permeti cobrar la prestació per desocupació– i aquesta accedeix a aquesta petició, formalitzant, per exemple, un acomiadament disciplinari per absències injustificades per sostenir una extinció aparentment involuntària que posi el treballador en situació legal de desocupació.

 

En aquest cas, es pot considerar, d'una banda, que el treballador ha comès un frau en haver provocat un acomiadament disciplinari per faltes injustificades d'assistència per obtenir prestacions per desocupació a les quals no tindria accés si ha sigut baixa voluntària. Algunes direccions provincials del SEPE estan denegant prestacions sol·licitades a l'empara d'un acomiadament per faltes d'assistència perquè considera que el mateix treballador ha incorregut en una infracció molt greu consistent a “actuar fraudulentament per obtenir prestacions”.

 

D'altra banda, s'estan imposant sancions a les empreses per incórrer en connivència amb els seus treballadors per a l'obtenció de prestacions indegudes. Per tant, encara que es donin veritables absències injustificades i el més lògic sigui fer un acomiadament disciplinari, ha d'esbrinar quina és la intenció del treballador abans de notificar a la Seguretat Social la finalització del contracte. Per això, el recomanable és posar-s'hi en contacte (per burofax, e-mail o fins i tot WhatsApp si és un mitjà habitual de comunicació a l'empresa) per conèixer la causa per la qual no ha acudit a treballar; és a dir, requerir-lo formalment perquè justifiqui les seves absències.

 

Verificada la intenció de l'empleat, si no respon o persisteix en les absències o fins i tot si planteja arribar a algun tipus d'acord perquè l'empresa li faciliti el cobrament de l'atur, l'empresa pot indicar-ne la dimissió tàcita com a causa d'extinció.

 

 

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

< Tornar

COMPARTIR:

Facebook
Twitter
Linkedin
Newsletter Consulting i Assessoria Garvi

Newsletter

Vols mantenir la teva empresa informada i sempre al dia? Subscriu-te a la nostra Newsletter:

 

SUBSCRIURE'M