BLOG


Anul·lat per discriminatori l'acomiadament d'una víctima de violència de gènere

May 25 2021 - 8:53 PM     Tags: LaboralLa Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat nul per discriminatori l'acomiadament d'una víctima de violència de gènere, acordat per l'administrador de l'empresa, que era la seva exparella, després que un jutjat el condemnés per maltractar-la i li imposés una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació.

 

Els magistrats de l'Alt Tribunal autonòmic consideren que la decisió de la mercantil, dedicada a l'activitat d'instal·lació de fusteria, vulnera l'article 14 de la Constitució Espanyola, que prohibeix la discriminació per raó de sexe.

 

La dona va ser acomiadada el 17 de maig de 2019, 11 dies després que el Jutjat de Violència sobre la Dona de Torrevieja condemnés al seu excompany sentimental i administrador de l'empresa en la qual treballava com a administrativa per un delicte de maltractaments a, entre altres penes, la prohibició de comunicar-se i aproximar-se a ella a menys de 300 metres durant dos anys.

 

A la carta on es comunicava el cessament, la direcció de la mercantil va adduir precisament aquesta condemna i la "impossibilitat" que la treballadora pogués "complir amb el seu lloc de treball".

 

Un jutjat del Social d'Elx va dictar sentència el setembre de 2020 i va declarar l'acomiadament improcedent.

 

No obstant això, la Sala del Social de l'TSJCV ha estimat ara parcialment un recurs de suplicació de l'empleada, ha declarat nul l'acomiadament i ha condemnat l'empresa a readmetre en les mateixes condicions que regien abans de l'extinció de el contracte.

 

"La impossibilitat d'acompliment de la feina al·legada per l'empresa es torna a causa irreal, ja que davant la mesura d'allunyament que es va imposar a l'empresari va haver de adoptar-se en el seu cas totes les mesures estimés necessàries per continuar amb la protecció de la víctima", argumenten els magistrats .

 

La Sala considera que l'acomiadament "és clarament discriminatori" ja que "sanciona i castiga de nou a la víctima de violència de gènere, condició que només pot recaure sobre la dona, respecte a la qual no s'ha acordat mesura restrictiva alguna en l'àmbit penal ".

 

"Davant d'una sentència condemnatòria de l'agressor, administrador de la societat (...), s'adopta una mesura clarament perjudicial per a la treballadora, dona, en detriment de la posició de l'empresari, que manté intacta la seva posició en la jerarquia empresarial, sense adoptar mesura alguna enfront de la mateixa ", precisen els magistrats.

 

La sentència, que pot ser recorreguda en cassació per a la unificació de doctrina, estableix que la mercantil va haver d'adoptar "totes les mesures que consideri necessàries per a continuar amb la protecció de la víctima", més quan el condemnat per l'agressió "se situa també en el cercle laboral "de la treballadora afectada.

 

El Tribunal condemna a l'empresa a abonar a l'empleada tots els salaris deixats de percebre des de la data de la cessació fins a la seva readmissió, així com a indemnitzar-la amb 6.250 euros per una vulneració del seu dret fonamental a la igualtat per raó de sexe.

 

 

MÉS INFORMACIÓ:

< Tornar

COMPARTIR:

Facebook
Twitter
Linkedin
Newsletter Consulting i Assessoria Garvi

Newsletter

Vols mantenir la teva empresa informada i sempre al dia? Subscriu-te a la nostra Newsletter:

 

SUBSCRIURE'M